Stefan D'HUYS, Notaris te Kortessem

 

Stefan D'HUYS

Notaris te Kortessem

Vastgoed schenken? Dat doe je in schijfjes!

27 mei 2021

Ontdek onze nieuwste infofiche

Bij onroerende schenkingen, bijvoorbeeld de schenking van vastgoed, stijgen de belastingen in functie van de waarde van de schenking. De schenkbelasting zoals dat heet bestaat uit verschillende schijven. Hoe groter je schenking, hoe meer kans je hebt om in een hogere belastingschijf terecht te komen.

Je zou kunnen denken dat je dat probleem vermijdt door gewoon in kleine stukjes te schenken, zodat je steeds in de laagste tariefschijf terechtkomt. Maar daar heeft de fiscus een stokje voor gestoken. Als de schenking binnen de drie jaar gevolgd wordt door een nieuwe schenking tussen dezelfde partijen (bv. een ouder aan zijn kind), dan zal de waarde van de eerste schenking toegevoegd worden aan de belastbare grondslag van de tweede schenking…  en dus zal het tarief dat op de tweede schenking moet worden betaald hoger liggen!

Om dat te vermijden, laat je dus best drie jaar tussen je onroerende schenkingen aan dezelfde persoon.

Voor de schenking van vastgoed moet je bij de notaris gaan. Hij zal je alles kunnen uitleggen over de aandachtspunten bij het schenken van vastgoed.

In onze nieuwe infofiche vind je alvast een handig voorbeeld.

 

 

 

Bron: Fednot

 
 

Data Protection Officer

Het kantoor heeft een data protection officer aangeduid om de bescherming van de persoonsgegevens die zij verwerkt te garanderen. Elke aanvraag omtrent de bescherming van de persoonsgegevens van het kantoor alsook elke aanvraag in verband met de uitoefening van de rechten van de betrokkenen kan gericht worden aan privacy@belnot.be .